B L O G

filmek, hívás, scann, labor, teszt, stb...

Home/Blog/Blero LAB app

Blero LAB app

Mivel több időt töltök el a laboromban, és nem csak az általam készített színes, és Fekete-Fehér képeket hívom JOBO tankrendszerben, hanem bérhívásokat is elvállalok, így jónak láttam, hogy távolról, otthonról és laboron belül is tudjam kontrollálni a hőmérsékletet, lámpákat, szellőzőt a telefonomról. Ehhez összeállítottam egy beépített wifi-s mikrokontrollert tartalmazó rendszert, amit a telefonomról irányítok, a neten keresztül, egy alkalmazás segítségével, így bárhonnan el tudom indítani a labort ,hogy amire beérek, már kész, előre beállított hőmérsékletű rendszer várjon. Tudom tervezni az indulásom, és közben látom hol tart a felfűtés. Természetesen így a vegyszerek hőmérsékletét is egyszerre tudom kontrollálni.

Alapkivitelezés a 4 hőmérő és 4 fogyasztó független (kapcsoló) működtetése, kontrollálása telefonon keresztül.

Ami szükséges ahhoz, hogy ki lehessen építeni bárkinek, aki jelenleg is használ saját labort, vagy sötétkamrát, nem kell más mint az alábbi összeállítás:

 • 1db. NODE mcu WIFI mikrokontroller
 • 2x2db 5v relé, váltókapcsoló
 • 4db DS18B20 vizálló hőmérő
 • 4,7 kOhm ellenállás
 • 1db szerelő doboz
 • 1db adapter (USB-s ha lehet.)
 • 1db program a működéshez
 • 1db Blynk regisztzráció
 • próbapanel+kábelek

Bekötési rajz + BLYNK kezelőfelület

A NodeMcu Wifi mikrokontroller vezérlőre azért esett a választás, mert megbízható, jó ár-érték arányú, könnyen kezelhető és mikro-usb csatlakozással, valamint beépített wifivel is rendelkezik. Természetesen vannak egyéb alternatívák pl.: ArduinoNANO + Wifi, stb…de ez már bizonyított nekem és megbízhatóan működik már fél éve. A vezérlőhöz magam készítettem a programot, de ha valaki ismeri a C/C++ programozási nyelvet, elboldogul vele. Illetve vannak már előre megírt (sketch) vázlatok is különböző feladatokra definiálva. A program készítése során nagyon fontos volt, hogy neten is elérjük a kontrollert, ezért szükséges egy egyedi kód (token), amit a Blynk app ad nekünk a telefonos projekt létrehozásánál, valamint a Laborunk Wifi elérhetősége is. felhasználónév + jelszó. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Arduino 

 https://en.wikipedia.org/wiki/NodeMCU 

https://www.blynk.cc/

Az egész rendszert a labor bemenő áramára kötöttem a kötődoboznál, majd a négy váltókapcsolót rákötöttem a 4 különböző fogyasztóra (Fő világítás, Szellőző, Piros lámpa, JOBO), amit a laborban használni szoktam. Természetesen további váltókapcsolók is beépíthetőek, ha valaki több fogyasztót szeretne használni. (Pl. negatív nézegető lámpa, nagyító lámpa stb… )

A hőmérők lényege, hogy egyedi belső címzéssel rendelkeznek, ami azért fontos, hogy lehet őket egy adatkábelre (párhuzamosan ) kötni a kontrollerhez, de külön hőmérőként fogja kezeli őket. Négy darabot használok jelenleg (JOBO víz, Hívó, Fixáló, levegő) a hőmérsékletek méréséhez. De a program írása határozza meg, és persze további hőmérők bekötése, hogy akár 10 darabot is tudok egyszerre használni minden gond nélkül, függetlenül a másik működésétől. Kijelzett érzékenységük állítható negyed fokos beállítással.

NodeMcu Lua  ESP8266 +WIFI

4,7 kOhm resistor

Waterproof Digital DS18B20 Sensor

5V Relay Module      

Jelenleg a tárolása egy egyszerű külső villany szerelődoboz, amibe belehelyeztem az alkatrészeket. Nem fontos az USB-s adapter, de nem rossz, ha már beépítés közben újra kell programozni a kontrollert, ha esetleg bővíteni szeretnénk és nem kell kiemelni azt a helyéről. Próbapanelben javaslom az elhelyezéseket, így azokat könnyedén lehet cserélni bővítés, és esetleges javítás során.

Teljes bekötés.

Arduino program file részlet.

A Blynk használata azért szükséges, mert azon keresztül működik a vezérlőnk. Egyszerű a regisztráció, majd letöltjük a BLYNK alkalmazást a telefonunkra. Ez fogja kezelni a mikróvezérlőnket a hálózaton keresztül, és ellenőrizzük a hőmérsékleteket is. A kezelő felülete teljesen személyre szabható és egyszerűen formálható. Például, én azonos színű ragasztó szalaggal jelöltem meg a hőmérőket mint az alkalmazáson választottam, így azokat összekeverni nem tudom. Mi van ha tönkremegy a telefonom? Semmi gond, hiszen a már megtervezett kezelőfelület elmenthető, azt akár bárkinek továbbíthatjuk, és másik személy is tudja használni a saját telefonján, viszont nem tud rajta változtatni semmit. De bármelyik telefonról vagy tálebgépről be tudok jelentkezni, amelyikre telepítve van a Blynk a hozzáférési adataimmal. A blynk egy „felhőben” tárolja az eltelt idő adatait így azok könnyedén visszaellenőrizhetők, de akár táblázatban le is tölthetőek.

BLYNK kezelőfelület ( kapcsolók)

BLYNK kezelőfelület ( hőmérők)

Mindenkinek jó bütykölést, és ha csak segítség kell, keress fel bátran !

Hátránya, ha munka közben nem működik a modem, vagy megszakad az internet elérhetőség, akkor bizony nem működik. Amúgy áramszünet is bármikor lehet. 🙂

3 hozzászólás

 1. Papp Zoltan 2018-08-27 at 18:38 - Reply

  Szia!
  Tavasszal összebarkácsoltam én is egy ilyen kódot, működik is azóta de sajna behalt az ssd-m és nincs meg a forrás. Rutert kéne cserélnem de nem tudom így átíni wifi kódot.
  Az lenne a kérdésem, hogy nem tudnád elküldeni nekem a progit amit rátoltöttél? (Nem szivesen állnék neki újra túrni a netet)

  Köszönettel: Papp Zoltán

  • Balazs I. Horvath 2018-08-28 at 09:00 - Reply

   Szia Zoltán !
   Örülök érdeklődésednek és sajnálom a történteket.
   Külön Kódot sajnos nem, de egy ugyan ilyen NodeMcu Lua ESP8266 +WIFI mikrokontrollert, feltöltött kóddal (a fent leírt használathoz) szívesen küldök részedre, ingyenesen, postázva egy megadott címre.
   Előtte természetesen átírva az új Rutered adataival, ha megadod.
   Köszönöm megértésed !!!
   Üdv: Balázs

 2. Papp Zoltan 2018-08-28 at 16:48 - Reply

  Köszönöm válaszodat, de nekem is megvan a hardware, dobozolva, bekötve, kábelezve és szeretném azt megtartani. (WEMOS D1 mini, stabil április óta megy hiba nélkül)
  Akkor marad a net túrás, ha egyszer megcsináltam megcsinálom másodszor is.

  Mégegyszer köszi.

Leave A Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..