Mivel több időt töltök el a laboromban, és nem csak az általam készített színes, és Fekete-Fehér képeket hívom JOBO tankrendszerben, hanem bérhívásokat is elvállalok, így jónak láttam, hogy távolról, otthonról és laboron belül is tudjam kontrollálni a hőmérsékletet, lámpákat, szellőzőt a telefonomról. Ehhez összeállítottam egy beépített wifi-s mikrokontrollert tartalmazó rendszert, amit a telefonomról irányítok, a neten keresztül, egy alkalmazás segítségével, így bárhonnan el tudom indítani a labort ,hogy amire beérek, már kész, előre beállított hőmérsékletű rendszer várjon. Tudom tervezni az indulásom, és közben látom hol tart a felfűtés. Természetesen így a vegyszerek hőmérsékletét is egyszerre tudom kontrollálni.

Alapkivitelezés a 4 hőmérő és 4 fogyasztó független (kapcsoló) működtetése, kontrollálása telefonon keresztül.

Ami szükséges ahhoz, hogy ki lehessen építeni bárkinek, aki jelenleg is használ saját labort, vagy sötétkamrát, nem kell más mint az alábbi összeállítás:

  • 1db. NODE mcu WIFI mikrokontroller
  • 2x2db 5v relé, váltókapcsoló
  • 4db DS18B20 vizálló hőmérő
  • 4,7 kOhm ellenállás
  • 1db szerelő doboz
  • 1db adapter (USB-s ha lehet.)
  • 1db program a működéshez
  • 1db Blynk regisztzráció
  • próbapanel+kábelek

Bekötési rajz + BLYNK kezelőfelület

A NodeMcu Wifi mikrokontroller vezérlőre azért esett a választás, mert megbízható, jó ár-érték arányú, könnyen kezelhető és mikro-usb csatlakozással, valamint beépített wifivel is rendelkezik. Természetesen vannak egyéb alternatívák pl.: ArduinoNANO + Wifi, stb…de ez már bizonyított nekem és megbízhatóan működik már fél éve. A vezérlőhöz magam készítettem a programot, de ha valaki ismeri a C/C++ programozási nyelvet, elboldogul vele. Illetve vannak már előre megírt (sketch) vázlatok is különböző feladatokra definiálva. A program készítése során nagyon fontos volt, hogy neten is elérjük a kontrollert, ezért szükséges egy egyedi kód (token), amit a Blynk app ad nekünk a telefonos projekt létrehozásánál, valamint a Laborunk Wifi elérhetősége is. felhasználónév + jelszó. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Arduino 

 https://en.wikipedia.org/wiki/NodeMCU 

https://www.blynk.cc/

Az egész rendszert a labor bemenő áramára kötöttem a kötődoboznál, majd a négy váltókapcsolót rákötöttem a 4 különböző fogyasztóra (Fő világítás, Szellőző, Piros lámpa, JOBO), amit a laborban használni szoktam. Természetesen további váltókapcsolók is beépíthetőek, ha valaki több fogyasztót szeretne használni. (Pl. negatív nézegető lámpa, nagyító lámpa stb… )

A hőmérők lényege, hogy egyedi belső címzéssel rendelkeznek, ami azért fontos, hogy lehet őket egy adatkábelre (párhuzamosan ) kötni a kontrollerhez, de külön hőmérőként fogja kezeli őket. Négy darabot használok jelenleg (JOBO víz, Hívó, Fixáló, levegő) a hőmérsékletek méréséhez. De a program írása határozza meg, és persze további hőmérők bekötése, hogy akár 10 darabot is tudok egyszerre használni minden gond nélkül, függetlenül a másik működésétől. Kijelzett érzékenységük állítható negyed fokos beállítással.

NodeMcu Lua  ESP8266 +WIFI

4,7 kOhm resistor

Waterproof Digital DS18B20 Sensor

5V Relay Module      

Jelenleg a tárolása egy egyszerű külső villany szerelődoboz, amibe belehelyeztem az alkatrészeket. Nem fontos az USB-s adapter, de nem rossz, ha már beépítés közben újra kell programozni a kontrollert, ha esetleg bővíteni szeretnénk és nem kell kiemelni azt a helyéről. Próbapanelben javaslom az elhelyezéseket, így azokat könnyedén lehet cserélni bővítés, és esetleges javítás során.

Teljes bekötés.

Arduino program file részlet.

A Blynk használata azért szükséges, mert azon keresztül működik a vezérlőnk. Egyszerű a regisztráció, majd letöltjük a BLYNK alkalmazást a telefonunkra. Ez fogja kezelni a mikróvezérlőnket a hálózaton keresztül, és ellenőrizzük a hőmérsékleteket is. A kezelő felülete teljesen személyre szabható és egyszerűen formálható. Például, én azonos színű ragasztó szalaggal jelöltem meg a hőmérőket mint az alkalmazáson választottam, így azokat összekeverni nem tudom. Mi van ha tönkremegy a telefonom? Semmi gond, hiszen a már megtervezett kezelőfelület elmenthető, azt akár bárkinek továbbíthatjuk, és másik személy is tudja használni a saját telefonján, viszont nem tud rajta változtatni semmit. De bármelyik telefonról vagy tálebgépről be tudok jelentkezni, amelyikre telepítve van a Blynk a hozzáférési adataimmal. A blynk egy „felhőben” tárolja az eltelt idő adatait így azok könnyedén visszaellenőrizhetők, de akár táblázatban le is tölthetőek.

BLYNK kezelőfelület ( kapcsolók)

BLYNK kezelőfelület ( hőmérők)

Mindenkinek jó bütykölést, és ha csak segítség kell, keress fel bátran !

Hátránya, ha munka közben nem működik a modem, vagy megszakad az internet elérhetőség, akkor bizony nem működik. Amúgy áramszünet is bármikor lehet. 🙂